Varg Veum – Bitre blomster

Jaar: 2007
Land: Noorwegen/Zweden/Duitsland
Regie: Ulrik Imtiaz Rolfsen
Score: ★★½☆☆
 

Krijg nou wat, een detective? Het staat er niet eens bij als apart genre, en dat zal zo zijn redenen wel hebben. Ik kijk nooit detectives, ik lees nooit detectives. De verleiding om naar de laatste bladzijde door te bladeren om te zien wie het gedaan heeft is moeilijk te onderdrukken en zelfs bij een potje Cluedo heb ik niet het geduld de aanwijzingen rustig te verzamelen.

Eva houdt wel van detectives en dus keek ik een keer mee. Varg Veum is een Noorse privédetective die inmiddels al een zaak of zeven met goed gevolg heeft afgesloten. Met zijn ongeschoren voorkomen en halflange haren ligt hij goed bij de Noorse vrouwtjes, temeer daar hij drugsdealers genadeloos hard in elkaar slaat en geen belerend vingertje heft wanneer hij een keer met een overspelige vrouw in aanraking komt.

Varg Veum – Bitre blomster komt bijzonder treffend overeen met het beeld dat ik van Noorwegen heb. Alle dagen regen, mannen met stoere namen als Odin zien eruit als netjes geschoren slapjanussen en auto’s met plek voor tien laten je met alle liefde mijlen ver lopen in plaats van je een lift aan te bieden. Wat een verademing dat er ook mannen als Varg in dit land rondlopen.

 

Varg wordt ingehuurd om een verdwenen meisje van zeven jaar oud op te sporen. Dat valt nog niet mee. Dat er steeds meer doden vallen en ook de detective zelf zijn leven niet zeker is compliceert de boel enigszins, maar echt spannend wordt het in een serievehikel als Varg Veum – Bitre blomster niet. Zelfs al zat er een stunt in.

Zo’n avondje puzzelen voor luie mensen is best een keer leuk. Zelf nadenken is totaal overbodig, want Varg past de puzzelstukjes mooi ineen voor de kijker. Het meisje is in slaap gevallen in een auto waarmee ze naar een wat ongelukkige plek is gereden. Pech voor het meisje, pech voor de ouders, pech voor zo’n beetje alle betrokkenen behalve Varg – een happy end kun je het moeilijk noemen. En het blijft maar regenen.

12
Clerks

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*