Videodrome

Jaar: 1983
Land: Canada
Regie: David Cronenberg
Score: ★★★★½
 

Wie wil dat nou zien, mensen die gemarteld, verminkt en misbruikt worden? David Cronenberg was zijn tijd ver vooruit in Videodrome, waar nieuwe technologische ontwikkelingen hoofdpersoon Max Renn langzaam losweken van de realiteit. Alhoewel, er is eigenlijk toch niets buiten onze perceptie van de realiteit?

Had Cronenberg dertig jaar geleden al door hoe groot de invloed zou zijn van nieuwe technische hebbedingetjes, de opkomst van sociale media en de manier waarop deze onze levens zouden bepalen? Een regisseur die vleesachtige videobanden in pulserende lichaamsopeningen laat duwen heeft uiteraard een groot voorstellingsvermogen. Wie akelige parallellen wil ontdekken tussen Cronenbergs Videodrome en onze huidige maatschappij slaagt daar ongetwijfeld in.

De afschuw waarmee de beelden uit de door Renns tv-station uitgezonden show Videodrome wordt besproken klinkt heerlijk naïef anno 2014. Martelporno à la Saw en Hostel trekt een miljoenpubliek en is zelfs zonder problemen verkrijgbaar in onze plaatselijke supermarkt. Het kan nog veel goorder, zoals het op snuff lijkende Maskhead dat ik ooit zag. Maar waarom zou je het echt doen? “It’s easier and safer to fake it,” meent Max.

 

Toch, de kans om het na te vertellen is klein voor eenieder die met Videodrome in aanraking komt. Max krijgt een gescrambeld signaal te zien van een programma waarin geblindoekte vrouwen worden vastgeketend aan een geëlektrocuteerde muur van natte klei. Wat volgt is prachtig. “It’s just murder and torture. No plot. No characters.” En het gaat maar door.

Na het zien van Videodrome verliest Max langzaam zijn grip op de werkelijkheid. Max begint te hallucineren en merkt dat er onaangename veranderingen in zijn lichaam optreden. Misschien was het ook niet helemaal toevallig dat juist hij op het signaal van de martelshow stuitte. Misschien weet Videodrome jou wel te vinden. Na het zien van deze lekker smerige body horror is het voor mij in ieder geval hoog tijd ook het andere oude werk van Cronenberg eens te bekijken. Kom maar op met de hallucinaties.

Alien
Елена

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*