Волкодав из рода Серых Псов

Jaar: 2007
Land: Rusland
Regie: Nikolai Lebedev
Score: ★★★★☆
 

Een oproep aan al wie dit lezen: ik wil ook een vleermuis als huisdier! Wie helpt mij aan bij voorkeur zo’n schattige, tamme fruiteter als het diertje dat trouw met hoofdpersoon Volkodav uit de Russische avonturenfilm Волкодав из рода Серых Псов (Volkodav iz roda Serykh Psov/Wolfhound from the Tribe of Grey Dogs) meevliegt? Er is niks mis met jonge bokjes, maar kom op, een vleermuis!

Naast een hoge aaibaarheidsfactor blijkt het piepende zoogdiertje na anderhalf uur doelloos rondfladderen ook nog een helpende vleugel uit te kunnen steken. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten vliegt de vleermuis in het gezicht van één van Volkodavs vijanden om hem een vrij schot op het baasje te ontnemen, vangt het stenen op om de aanwezigheid van baasje niet te onthullen en laat het schobbejakken in oneindige dieptes duikelen. Om vervolgens nog even – alsof het niets is – een ganse stad voor de ondergang te behoeden. Doe mij zo’n huisdier.

Dan hebben we gelijk het origineelste punt van Волкодав из рода Серых Псов wel zo’n beetje behandeld, want verder is het een epische fantasyfilm volgens het boekje. The Lord of the Rings was zo te zien het grote voorbeeld voor regisseur Lebedev. In plaats van dan ook maar meteen een trilogietje te maken kiezen de Russen ervoor het script, dat toch gauw een keer of twee zo dik moet zijn geweest als het beroemde boek van Tolkien, met alle geweld in één enkele film te proppen. Wat de overzichtelijkheid dan weer niet ten goede komt.

 

Trucjes als het moeiteloos wegvegen van vijanden, wat we Sauron zo mooi zagen doen in de films van Peter Jackson, worden door kwaaie pief Shadoba gretig gekopieerd. Diens uiterlijk lijkt dan weer gestoeld op Skeletor, de antagonist van spierbundel He-Man. Van die Skeletor was ik als zevenjarige een groot fan (tot Hordak zich in de serie mengde – hij had er schijt aan dat He-Man en Skeletor niet met elkaar door één deur konden en probeerde ze allebei een loer te draaien), maar nu ik wat meer volwassen ben vind ik zo’n raar schedeltje voor je gezicht houden er maar dom uitzien.

Het verhaal moge dan verre van origineel zijn en de karakters – zo je ze met deze term wilt overschatten – zo plat als een dubbeltje; doordat het Russisch is, is het gesmijt met spierbundels en magie toch net wat anders dan anders. Russische achtervolgingen zijn bijvoorbeeld onvoorstelbaar beheerst. Het kan natuurlijk aardig glad wezen. Zo gezien is Волкодав из рода Серых Псов zelfs deels gebaseerd op ware gebeurtenissen: Volkodav moet ervoor zorgen dat het weer mooi weer wordt in Galirad en in Rusland is het ook daadwerkelijk vaak koud. Al met al een amusante fantasyfilm met bij vlagen een hoog hoe-doede-gij-da-hoe-doede-gij-da-hoe-hedde-gij-da-gedaan gehalte.

Donnie Brasco
Dead Man

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*