Возвращение

Jaar: 2003
Land: Rusland
Regie: Andrei Zvyagintsev
Score: ★★★★½
 

Met onze taalcursus, de fotoboeken die ik cadeau kreeg en vooral de ambitieuze reisplannen zijn Eva en ik steeds meer op Russentoer. Na het zien van het indrukwekkende Изгнание (Izgnanie/The Banishment) wilde ik Возвращение (Vozvrashcheniye/The Return) dan ook voor haar in huis halen. Makkelijker gezegd dan gedaan: Boudisque en Bol boden geen uitkomst, maar zoekt en gij zult vinden en dat soort dingen.

Sommigen noemen het Fiepke-geluk als het verjaardagscadeau voor je vriendin één dag voor het feest in de bus valt; ik noem het een lange levertijd. Minder lang dan de levertijd van de vader in Возвращение – na twaalf jaar ligt de goede man ineens onaangekondigd in zijn bed te ronken.

Goede man? Laten we niet teveel op de zaken vooruit lopen. Weliswaar belooft papa zijn zoons Ivan en Andrei mee uit vissen te nemen, maar waarom kijken mama en oma zo bezorgd? En waarom had ‘piloot’ papa zo lang nodig om zijn gezin terug te vinden?

 

De meeste vragen in Возвращение blijven onbeantwoord. Wie daar niet van gediend is kan zich opmaken voor een frustrerend einde. Net als in Изгнание hangt de spanning tussen de tot elkaar veroordeelde familieleden van meet af aan loodzwaar in de lucht. Daar zorgt papa’s stoomcursus opvoeden van zeurpieten, Russian style, wel voor.

Het visplan wordt na een dringend telefoontje enigszins herzien. Vader en zoons trekken verder door de onmetelijke Russische landschappen, dagen achtereen. De auto wordt achtergelaten bij een enorm meer, dat in een klein bootje wordt overgestoken. Twee tieners en een onberekenbare Rus op een van alles en iedereen afgesneden eiland, kan dat wel goed gaan? Njet, zeggen ze dan in Rusland, maar het levert wel een hele goeie film op.

Død Snø
Blades of Glory

3 Comments

  1. Bijna – het Ladogameer en de Golf van Finland, volgens moviesplanet.com. En mocht je films weten die op Sachalin spelen, dan hou ik me aanbevolen 😉

  2. Dit is echt de gaafste film die ik in tijden gezien heb! Zou het zich afspelen bij het Onega-meer?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*