War of the Worlds

Jaar: 2005
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Steven Spielberg
Score: ★★½☆☆
 

Vrijdagochtend vond ik het erg opvallend dat de drie kinderen uit mijn klas die War of the Worlds donderdag al hadden gezien het geen moment over deze film hadden. Nu waren deze drie enthousiastelingen ook niet degenen die je normaal gesproken de oren van de kop kletsten, maar welk kind laat zo’n schitterende kans het bioscoopplezier van de meester te vergallen onbenut?

Ik zag het stilzwijgen van de jeugdige science fiction adepten terecht als een slecht voorteken, want er valt gewoonweg weinig te vertellen over War of the Worlds. De nieuwste miljoenenproductie van Steven Spielberg is een spektakelfilm in een mooi, duur jasje. Een lust voor het oog die bol staat van onwaarschijnlijkheden, ongeloofwaardigheden en slordigheidsfouten. Een film die je op het grote doek overdondert en je met al zijn intimiderende visuele geweld op de mouw speldt dat je naar een goede film zit te kijken.

Het verhaal loopt niet over van de originaliteit: leert de mens eindelijk buitenaards leven kennen, blijkt het vijandig te zijn. Aliens slopen de boel (in deze film niet alleen huizen en auto’s maar ook bruggen, kerken, steden, vliegtuigen, tanks en schepen, want Spielberg kijkt niet op een miljoen meer of minder) en net als iedereen die nog nooit iets wat op een science fiction film lijkt heeft gezien denkt dat er geen redding meer mogelijk is, komt de held erachter hoe de ongewenste gasten verslagen kunnen worden. Waar hebben we dat eerder gezien? Independence Day, Mars Attacks, Plan 9 from Outer Space, om er maar een paar te noemen.

 

In Amerika vinden ze dat misschien leuk; vechten tegen terroristen die de boel in de Verenigde Staten willen verstieren. Daar kan ik me nog enigszins in vinden, maar mijn sympathie voor een film die schippert tussen hersenloos CGI-vuurwerk en platvloerse melodramatische gezinsperikelen is redelijk beperkt. Een netjes volgens de regels van Hollywood gefilmde kaskraker als War of the Worlds moet wel heel gruwelijk aflopen om nog wat sterren te redden. Maar nee, het gezin overleeft de invasie niet alleen; het doorstaat de ramp zelfs met netjes gekamde haren en een witte glimlach die in een tandpastareclame niet zou misstaan. Bah.

Wat blijft er over van een kabaalfilm als War of the Worlds als je hem thuis kijkt, op een klein televisiescherm? Zonder hulp van oorverdovend dolby surround geluid voor het onweer en meters ruimte om de buitenaardse machinerie over te laten manouvreren is de kans groot dat de kijker minder door de beelden wordt betoverd en meer op het verhaal gaat letten. En dan valt War of the Worlds echt door de mand en scoort de film waarschijnlijk nog niet zo half zo hoog als in de bios. Ik zou dan ook niet aanraden te wachten op de dvd release, maar de film net zo hard te negeren als de echte aliens met ons doen.

Apocalypse Domani
Брат 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*