Where in the World is Osama Bin Laden?

Jaar: 2008
Land: Frankrijk/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Morgan Spurlock
Score: ★★½☆☆
 

Morgan Spurlock mag mee op tour. Hij herkent een slecht plan pas als hij er midden in zit en maakt een reis door zeven landen. En net als bij ons is de laatste bestemming een anticlimax. Alleen het tourshirt ontbreekt nog, al is een jolig shirtje wellicht niet het meest geschikte kledingstuk in Egypte, Marokko, Israël, Palestina, Saoedi-Arabië, Afghanistan of Pakistan – ook al zijn het overwegend kortemouwenbestemmingen.

Na het helaas gemiste Uncle Saddam was het eveneens ietwat gedateerde Where in the World is Osama Bin Laden? een logische vervolgkeuze. De toon wordt al vroeg gezet in de documentaire: Spurlock neemt het in een computerspel op tegen de met bovenmenselijke krachten uitgeruste Osama, verzamelt honkbalkaartjes van team Al-Qaeda en denkt dat het vinden van Osama de enige mogelijkheid is om zijn nog ongeboren kind een onbezorgde toekomst te schenken.

Onvoorbereid op zoek gaan naar de grootste terrorist op aarde is natuurlijk nog dommer dan met een vergrootglas recht in de zon staren en dus schakelt Spurlock de expertise van een keur aan goedbedoelende Amerikanen in. Zo leert hij dat ontvoeringen in Oost-Turkije aan de orde van de dag zijn, hoe je met 98% zekerheid een aanslag met een handgranaat kunt overleven en hoe hij in het Arabisch moet zeggen dat ze hem moeten laten gaan en beter de cameraman mee kunnen nemen. Altijd handig.

 

Klaar voor ronde 1 bestijg Spurlock een kameel om eens wat aan terroristen gerelateerde Egyptenaren aan de tand te voelen. Van zijn doortastende interviewtechnieken moet hij het niet hebben, maar waar Spurlock met ongein probeert te scoren, weten de Arabieren de toon ook gauw te zetten. Fuck Osama, en fuck Amerika! Niemand heeft een hekel aan Amerikanen, maar rot alsjeblieft gauw op terug naar de Verenigde Staten, zo lijkt de overtuiging op straat te zijn.

Fans van het Amerikaanse buitenlandse beleid komt Spurlock nergens tegen, maar op de retoriek na wordt het nergens echt peentjes zweten. Alleen de orthodoxe Joden in Israël laten fysiek agressief gedrag zien. Hoe hoger het level, des te leuker het wordt en Tora Bora is volgens Spurlock echt de bom. Onder begeleiding van een militaire escorte begeeft de documentairemaker zich in Talibangebied, maar van Osama nog altijd geen spoor. Zonde van het typisch Amerikaanse reflectieve kwartiertje waarmee Where in the World is Osama Bin Laden? Wordt afgesloten.

Sovjethelden
Katalin Varga

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*