Jannis de Hullu Tour

Jannis de Hullu Tour – 13 daagse autoreis
enerverende auto/veerbootreis met meer liters whisky dan diesel

groepsreis, maximaal aantal deelnemers: 4
reisdata: nog nader te bepalen

Score: ★★★★★ (niveau)
Score: ★★☆☆☆ (comfort)

Een jaar na de gezinsvriendelijke tour naar Joegoslavië en een jaar voor de sportieve tour naar Wit-Rusland, hebben we alle reden tot een tour waar we ons eens wat meer op de alcoholische aspecten van het leven concentreren. Laat Schotland nu exact zeven eilanden met een eigen whiskydestilleerderij hebben! Met een veerbootovertocht of veertien, vijftien in het verschiet is dit een kolfje naar onze hand. Om ook iets van de druilerige omgeving mee te krijgen gaan we niet een week, maar twaalf dagen.

programma

 
Arran
Na een avondje doorhalen op de boot van Nederland naar Newcastle waaien we uit op het eiland Arran. Schotland in het klein, al lijkt de berg Goatfell zich daar weinig van aan te trekken. We beginnen dan ook snel aan onze enige bergbeklimming van deze Jannis de Hullu Tour – gezien het aantal geplande liters whisky kunnen we dit beter niet al te lang uitstellen. Mocht 874 meter klimmen te veel van het goede zijn, dan kunnen we altijd nog uitwijken naar de Cock of Arran, al klinkt dat wel een beetje gay. Na onze inspanning komt de whisky van de Isle of Arran Distillery vast dubbel zo hard aan. De kasteelruïne in het dorp biedt een fotogenieke locatie om ons te bezatten.

 
Islay
Na een avondje doorhalen waaien we uit op het eiland Islay. Dat kan het beste op het strand met het zingende zand. Een attractie die we vast snel gezien hebben, en dat is maar goed ook. De echte attracties van Islay zijn immers de vele distilleerderijen. Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin en Laphroaig – de keuze is duizelingwekkend. Na een rondleiding of twee is het tijd voor een vergelijkend warenonderzoek, waarna het de bedoeling is dat het ons ook zal gaan duizelen.

 
Jura
Na een avondje doorhalen waaien we uit op het eiland Jura: 200 mensen, 5000 herten en een destilleerderij. Eerst lopen we 26 kilometer langs de verlaten kustlijn van het eiland naar het noordelijkste punt. Hier bruist Corryrecken, het dodelijkste natuurgeweld ter wereld genoemd. Een enorme maalstroom kolkt tussen Jura en Scarba en sleurt alles wat in zijn pad komt mee de diepte in. Op de terugweg naar Islay pauzeren we al naar gelang de behoefte bij de Isle of Jura Distillery.

 
Mull
Na een avondje doorhalen waaien we uit op het eiland Mull. Hier stikt het van de walvissen, maar omdat niet iedereen even gecharmeerd is van deze majesteueze dieren bewaren we ons walvismomentje voor later deze Jannis de Hullu Tour. Wel oefenen we voor onze Noordelijke Zeven Zeeën Tour bij het witte strand van Calgary. De bizarre rotsformaties van de Carsaig Arches laten we ook niet aan ons voorbijgaan, al is het opnieuw een flink eind tippelen. Dan hebben we een lekker Tobermory whisky wel verdiend. Of twee.

 
Skye
Na een avondje doorhalen waaien we uit op het eiland Skye. Hier waren enkelen van ons al eerder en de highlights vielen ons bar tegen. Kilt Rock, een of ander kasteel, the Old Man of Storr, Portree – been there, done that. Dan blijft er weinig anders over dan het sprookjesachtige landschap van de Quiraing, waarna we gauw doorgaan naar de Talisker Distillery.

 
Lewis and Harris
Na een avondje doorhalen waaien we uit op het eiland Lewis and Harris. Ver weg van het vasteland, of in elk geval het Schotse equivalent daarvan, op de Outer Hebrides waar Gaelic de voertaal is. Nu wordt het leuk. Via een oud walvisvaartstation gaan we door naar een keur aan historische plekken: Dun Carloway Broch, de blackhouses van Arnol en Garenin en de standing stones van Callanish. Wat een geluk dat ze hier in 2008 ook een destilleerderij hebben geopend. De Abhainn Dearg single malt is met £150 behoorlijk aan de prijs, maar ze verkopen ook kleine flesjes. Dan kopen we er daar toch gewoon een hoop van?

 
Mainland, Orkney
Na een avondje doorhalen waaien we uit op Mainland, Orkney. We bewaren het beste voor het laatst, en dan heb ik het niet over de 700 kilometer die we hierna nog naar Newcastle moeten rijden. De ruige kusten bij Yesnaby Castle, het neolithische dorp van Skara Brae, compleet met 5000 jaar oude ladekasten en obscene Vikinggraffiti bij Maes Howe – de Orkneys hebben het allemaal. Hoofdstad Kirkwall heeft zelfs een eigen sport: The Ba’. Helaas, Daan, ze spelen het alleen met kerst. De Highland Park destilleerderij is er ook één om naar uit te kijken. Met de Valhalla collectie en Leif Erikson spelen de whiskymakers enthousiast in op het Vikingverleden van de eilandengroep. En wij doen er uiteraard graag aan mee.

inbegrepen
– autovervoer door twee landen in Europa
– 12 overnachtingen
– meer veerbootovertochten dan ons lief is
– whiskyproeverij
– Jannis de Hullu Tourshirt

niet inbegrepen
– maaltijden
– souvenirs
– diverse snacks bij tankstations
– entreeprijzen attracties
– kosten excursies

bagage
– tent
– slaapzak
– matje
– regenkleding
– zwembroek
– tandenborstel
– fotocamera
– cd’s (pagan metal, folk metal, Manowar, doedelzakmuziek)
– veel geld voor diverse snacks bij tankstations
Geen whisky voor ons!
Deliverance

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*