Wie mititei heeft is niet arm

Een dag van bloemetjes, hagedissen en meten of bruggen wel waterpas waren later (iemand moet het toch doen) hielden we Sighişoara en omgeving voor gezien. Băile Tuşnad, met zo’n 2000 inwoners een van de kleinste plaatsen in Roemenië met stadsrechten, leek ons een ideaal vervolg van de vakantie. Dat we hier Europa’s enige vulkanische bergmeer zouden vinden wist iedereen, maar dat veel Hongaren hier op bedevaart kwamen in de hoop zwanger te worden hadden we onze vriendinnen niet verteld. Wat niet weet, wat niet deert.

Băile Tuşnad (JS)

Onder de 1850 inwoners die het stadje telde waren 1795 Hongaren. We hadden er gelukkig geen last van. Camping Univers was wat Frank betreft perfect. Toegegeven, je moest je tent op grind opzetten en de kans op schaduw was nihil (het enige boompje op het terrein werd strategisch geflankeerd door de tenten van Joost en Annelies en Eva en mij), maar er grensde een voetbalveldje aan de camping. Joost verkoos de waterspreeuwen in de rivier die langs onze tenten stroomde boven voetbal en Annelies en Eva waren gewoonweg verstandiger dan in de volle zon te sporten.

Dus ging de strafschoppenserie tussen Paulien, Frank en mij. Ik bewees de minst Hollandse van ons drietal te zijn door glorieus te winnen. De intimiderende stormlopen van doelman Frank werkten averechts, want Paulien scoorde tot twee maal met een fraaie lob over diens hoofd. Niet van plan zich neer te leggen bij zijn laatste plaats besloot Frank op de uitdaging van twee Roemeense jongens in te gaan. Jawel, ze waren technisch veel sterker, maar het Roemeense gallery-play was niet bestand tegen het afbraakvoetbal van Frank en mij. Degelijk en gespeend van elke schoonheid liepen we uit, tot de partijen veranderden. De teams groeiden gestaag en het ging steeds meer om lol dan om winnen.

Sjieke lui (EH)

Roemenen blijken beter tegen de hitte te kunnen dan wij, blanke ventjes, en we besloten na enkele uurtjes de schaduw weer eens op te zoeken. Die lag met name onder het bladerdak van de beboste heuvels rondom Băile Tuşnad. Zo’n beetje bij het Apor-bastion bijvoorbeeld, waar niet veel meer van over was. En eigenlijk was het toen al niet meer zo hard nodig. De lucht betrok snel en ‘s avonds moesten we onze biertjes en mititei onder het tentzeil van het campingterras nuttigen. Mititei, die zalig gekruide worstjes, daar kregen we geen genoeg van. “Mititei and mustard, they are like brothers,” wist Daniel ons een week eerder al te vertellen.

Wie ook broeders van elkaar waren, waren de Roemenen en de Moldaviërs. Dat vertelde Claudiu althans, een kerel uit Bucureşti die ook niet vies was van bier. Wijzend op onze grote ADAC-landkaart vertelden we hem waar we geweest waren en waar we heen gingen. Claudiu was even lyrisch over de vele bezienswaardigheden als wij, maar het beeld van zijn vaderland was niet zonder enige zelfspot. Ja, Roemenië was werkelijk een prachtig land. Jammer van de mensen alleen. Waar hadden ze het aan verdiend dat ze – relatief – in zo’n welvarend land leefden? Voor ons was het even slikken toen we hoorden hoeveel Claudiu per maand verdiende, maar hij leek niet iemand die snel bij de pakken neer ging zitten. Nee, in Bulgarije, daar waren ze pas arm. Niet dat het aan de andere kant, in de Oekraïne, veel beter was. En dan had je nog die sympathieke Moldaviërs, want ook in deze trieste discipline had je baas boven baas. Dan hadden de inwoners van de Roemeense provincie Moldavië het toch beter getroffen dan de Moldaviërs aan de andere kant van de grens.

Ongemanierd volk (AP)

De rijkdom en luxe van onze Westerse wereld brengen afhankelijkheid met zich mee en na een wandeltocht naar het ijskoude Sf. Ana-meer van vulkanische oorsprong (natuur of geen natuur, het zou de Roemenen worst wezen – bij het zien van zoveel kampvuurplekken zou zelfs een op Hoogeveldt woonachtige student versteld staan) vluchtten Annelies en Paulien uit het arme Roemenië. De lezer zal ze gezien mijn egocentrische vertelstijl hopelijk niet missen.

Humor
De mannen halen hun gelijk (en later een biertje)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*