Willow

Jaar: 1988
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Ron Howard
Score: ★★★☆☆
 

Het valt niet mee om een film aandachtig te volgen in een klas vol kinderen uit groep 8. Mijn stageklas had donderdag de laatste dag van de Cito-toets en was hard toe aan wat ontspanning. Het was daardoor niet altijd even stil tijdens de twee uur durende film, maar gelukkig had ik Willow al een paar keer gezien.

Heel groep 8 was fan van de Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson en deze nostalgische fantasyfilm beviel dan ook goed. Ik weet nog goed dat Willow vroeger ook een van mijn favorieten was, al heeft de film na talloze kijkbeurten wel wat aan zijn glans verloren. Samen met The Dark Crystal vormde deze film vijftien jaar geleden mijn eerste kennismaking met het fantasy-genre.

Misschien dat ik wat verwend ben geraakt sinds mijn kindertijd, maar de meeste special effects doen ronduit knullig aan. Neem bijvoorbeeld de houterig bewegende, tweekoppige draak, of Rool en Franjean, twee – ja, wat zijn het eigenlijk? – kleine boselfen met een Frans accent die met een naïef staaltje trucage kunstmatig verkleind zijn. De vele gevechten kwamen vroeger ook realistischer op me over.

 

Daar tegenover staat de heerlijk duistere sfeer zodra Queen Bavmorda en General Kael in beeld komen. Het was door Darth Vader, He-man’s vijanden Skeletor en Hordak en dit soort gemenerds dat ik van kinds af aan al steevast de kant van de slechteriken kies. Ze hadden gewoon veel indrukwekkendere pakjes dan die suffe, brave hendriken die ze om zeep probeerden te helpen! Bovendien waren de slechteriken meestal gehaaider. Puur op tijd gelet hebben ze meestal 90% van de film lang de overhand. Je weet altijd precies wanneer je een film uit moet zetten.

Ook in Willow verliezen mijn geliefde slechteriken natuurlijk en de film krijgt dan ook geen tien. Al heeft de tijd deze film wat mij betreft enigszins ingehaald, toch blijft Willow de moeite waard. Je moet hem alleen niet twee keer in twee maanden tijd kijken, zoals ik nu heb gedaan.

Bruce Campbell vs. the Army of Darkness
Ässhäk - Geschichten aus der Sahara

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*