Wrong

Jaar: 2012
Land: Frankrijk/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Quentin Dupieux
Score: ★★★★☆

wro1Het begint een hobby te worden, de eigenzinnige films van Quentin “Mr. Oizo” Dupieux kijken. Dat de muziek bij Wrong minder prominent aanwezig is dan bij Rubber en Wrong Cops springt meteen in het oor. Er zijn meer verschillen: zo heeft Wrong een verhaallijn en zelfs een bijzonder goed idee – daarover zometeen meer. En Wrong is beduidend minder absurd. Dat vindt blijkbaar niet iedereen jammer, want van Dupieux’ films gooide deze de hoogste ogen.

Dupieux gooit de absurditeit ook niet helemaal overboord. Er is geen enkele conversatie in de hele film die soepeltjes verloopt. Elke reactie klopt net niet: mensen staan te ver uit elkaar, praten wel met elkaar maar voeren eigenlijk twee verschillende gesprekken of geven antwoorden die je een hoogst ongemakkelijk gevoel bezorgen. Het zijn vooral de dialogen die Wrong de moeite van het kijken waard maken en dat weet Dupieux, die verder weinig haast maakt in deze film.

Dat betekent niet dat Wrong een aaneenschakeling van oeverloos gezwets is; er zijn genoeg andere dingen om je wenkbrauwen over op te halen. Zoals de palmboom die in een dennenboom is veranderd. Of de tuinman die zonder enige verklaring terugkeert uit de dood. Kantoren waar het binnen regent, honden die met de bus reizen of, sterker nog, telepathische verbindingen tussen mens en hond. Lak aan gangbare verhaalconventies en goede smaak, precies zoals we van Dupieux gewend zijn.

wro2In Wrong is Dolph zijn hond Paul kwijt. Niemand heeft iets gezien, maar na een mysterieus telefoontje blijkt dat zijn dierbare huisdier ontvoerd is. Wie zoiets zou doen bij een werkeloze man zonder geld? Master Chang, die een bedrijf heeft dat huisdieren steelt om ze later te herenigen met hun baasjes. Een nieuwe jas vind je de eerste paar dagen prachtig, maar daarna raak je er minder aan gehecht. Totdat iemand hem jat en je die jas ontzettend mist. Datzelfde geldt voor schoenen en huisdieren. Zelfde concept.

Waarom juist Dolph dan? “Oh, completely random choice.” Wel jammer dat er iets is misgegaan en het busje waar Paul in zat in vlammen is opgegaan. Of heeft Master Chang alles in scène gezet? Het biedt in ieder geval een mooie aanleiding om de schofterige agenten die later in Wrong Cops de hoofdrol spelen te introduceren.

Insectula!
Black Mass of the Nazi Sex Wizard

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*