Yôjinbô

Jaar: 1961
Land: Japan
Regie: Akira Kurosawa
Score: ★★★★½
 

De wind giert door de verlaten straten; deuren en ramen van houten huizen zijn gebarricareerd in afwachting van het grote gevecht. De bevolking van het stadje beeft onder de terreur van twee bandietenbendes. Een western? Tsja, Yôjinbô (Yojimbo) speelt niet in het Wilde Westen, maar in het Verre Oosten. En in de hele film is er maar één bandiet met een pistool.

Japanse westerns – sinds Sukiyaki Western Django ben ik al wel een beetje gewend aan het idee. Miike liet zich voor zijn film, waarin een naamloze revolverheld tussen twee rivaliserende bendes verzeild raakt, duidelijk inspireren door Yôjinbô, waarvoor Kurosawa op zijn beurt weer goed naar Amerikaanse westerns uit de jaren ’50 keek. De remake van Yôjinbô mag er trouwens ook wezen, want wie kent Per un pugno di dollari (A Fistful of Dollars) niet?

En daar was het ons dan eigenlijk weer om te doen: Wybren en ik hebben een hele zwik spaghettiwesterns op onze lijst staan en Yôjinbô leek ons een mooi opstapje. De Lucky Lukesfeer zit er van meet af aan goed in, al wijken de mores van onze zenuwslopend kalme held misschien enigszins af van die van het stripfiguur. De naamloze samoerai laat de twee bendeleiders driftig tegen elkaar opbieden om zijn diensten te verwerven.

 

Over samoerai hoef je Kurosawa sinds het fantastische Shichinin no samurai (Seven Samurai) niks meer te leren en de naamloze krijger heeft dan ook niet lang nodig voor hij de eerste drie doodskisten bestelt bij de plaatselijke doodgraver. Die kisten zijn trouwens tonnen in het oude Japan, maar of je ooit nog iets kunt met deze wijsheid vraag ik me af. Hoofdmannen Seibê en Ushitora zijn in ieder geval onder de indruk: hem moeten we hebben!

Van de samoerai mag de prijs eerst nog wat hoger en met listen en intrige weet hij de bendes na een wapenstilstand nog wat meer tegen elkaar op te hitsen. Misdaad lijkt te lonen wanneer het openingsbod van twee ryo snel tot boven de zestig schiet, maar zodra de naamloze held zijn eerste goede daad verricht zijn de rapen gaar. Wellicht brengt een afrossing hem nog op het roverspad? Nee, zo werkt het natuurlijk niet bij zenuwslopend kalme helden.

Oldeuboi
The Afterman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*