Zatôichi

Jaar: 2003
Land: Japan
Regie: Takeshi Kitano
Score: ★★★★☆
 

Tibetaanse kaas maken – een mooi beroep voor blinden. Typisch zo’n krantenkop die je nooit verwacht te lezen en daarom uitknipt, waardoor deze bewering me jaren later nog door het hoofd schiet wanneer het over blinden gaat. Masseren, dat scheen een blinde ook nog wel te kunnen. Maar met dodelijke precisie een zwaard hanteren als samoerai? Dat was nieuw voor mij.

Het idee van de blinde samoerai (tevens masseur!) in Zatôichi is niet bepaald nieuw. Da’s wel vaker zo met dingen die voor mij nieuw zijn, maar dat terzijde. Een korte zoektocht op IMDB levert 31 films over blinde zwaardvechters op in de periode 1962-2003. Alsof dat nog niet genoeg was werd er ook een honderddelige televisieserie aan de visueel gehandicapte held gewijd.

Mocht deze Zatôichi-overkill ook maar een beetje in de buurt van de dure versie uit 2003 komen, dan mag ik me verheugen op heel wat uurtjes kijkplezier. Wat een orgie van bloed! De bodycount was onmogelijk bij te houden. Fonteinen van bloed kleurden het beeld rood wanneer de samoerai met een bliksemsnelle uithaal van zijn zwaard de zoveelste bandiet doorboorde of die in schijnbaar elke slagader die het menselijk lichaam telt wist te raken.

 

Het verhaal is een typisch Japans wraakepos, zoals bijvoorbeeld in het eerder door mij besproken Shurayukihime. Boeven moorden een gezin uit, kinderen overleven en groeien op met slechts één gedachte: die lui laten we eens een poepje ruiken! Als compulsieve goeddoener is de samoerai al geen grote vriend van de boeven en doet dan ook maar wat graag mee met de (inmiddels groot geworden) kinderen.

Het is dan ook niet het verhaal dat Zatôichi zo goed maakt. Het geduld waarmee de film wordt opgebouwd, de haast tot een videoclip aaneengeregen ritmische beelden van landarbeiders en timmerlieden en bovenal de wel erg grafisch weergegeven gevechten zijn wèl speciaal. Na honderden liters bloed vraag ik me alleen één ding af: hoe houden die samoerai hun kleren toch altijd schoon?

Maniac Nurses
Deer Woman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*