Zombie vs. Ninja

Jaar: 1987
Land: Hong Kong
Regie: Godfrey Ho
Score: ★½☆☆☆
 

Mezelf eens duchtig achter de oren krabbend vroeg ik me na afloop af wat die twee verhaallijnen in Zombie vs. Ninja nu eigenlijk met elkaar te maken hadden. Ogenschijnlijk helemaal niets. De helft van de film gaat over Chinees Ethan wiens vader is afgeslacht door de kornuiten van Chinees Titus (wat is er gebeurd met Aziatische namen als Lee en Kim?). Ethan gaat kung fu leren en neemt wraak.

Dan zijn er ook nog de scènes met blanke ninja’s die namen als Bobby en Burt hebben en in plastic pakjes rondlopen die zelfs de makers van Dude, Where’s My Car? over the top gevonden zouden hebben. Er zijn twee rivaliserdende ninjabendes, maar enigszins onfortuinlijk voor het volgen van de actie dragen beide vrijwel identieke outfits. Op hun hoofdbanden lezen we dat het daadwerkelijk ninja’s zijn.

De ninja’s weten van Ethan en zijn training. Ze helpen hem niet. Ze werken hem ook niet tegen. Wàt doen de ninja’s in Zombie vs. Ninja dan wel? Niet tegen zombies vechten, want dat doet Ethan in het kader van zijn training. De zombies zijn niet de slechteriken; hooguit sparringspartners. Kortom, een drol van een verhaal.

 

En dan hebben we dat verhaal (eerder een anekdote) ook al eens voorbij zien flitsen in een soort van trailer die aan de film is vastgeplakt. Hierin wordt Zombie vs. Ninja overigens consequent Zombie Rival – The Super Ninja Master genoemd. Zoals op mijn videoband van Troma-trailers is het idee van de film voor een paar minuten nog wel leuk, maar uitgesponnen over anderhalf uur wordt het steeds moeilijker gegaap te onderdrukken.

Valt er nog meer te vertellen over Zombie vs. Ninja? Jazeker. De film is semi-komisch maar vooral slecht Engels nagesynchroniseerd, doet weinig Oosters aan door het Amerikaans taalgebruik (denk aan shit, fuck en what the hell) en wordt geplaagd door bijzonder flauwe grapjes (een als bewaker vermomde Ethan probeert andere bewakers in het ootje te nemen met de mededeling dat zij wel even wat te eten mogen halen). Pulp van de onderste plank.

Edward Scissorhands
The Jewel of the Nile

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*