Zombieland

Jaar: 2009
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Ruben Fleischer
Score: ★★★★☆
 

“Er zijn binnen het zombie subgenre al heel wat overbodige films uitgepoept,” schreef ik een luttele negen dagen geleden na het zien van Zonbi jieitai (Zombie Self-Defense Force). Gelukkig laat ik me niet weerhouden door de vele uren geestdodend materiaal die ik op mijn netvlies gebrand krijg – de aanhouder wint. Af en toe (eigenlijk nog best frequent; voert u de zoekterm ‘zombie’ maar eens in op deze website) kom je gewoon een pareltje tegen.

Je kunt wel alle zombiekomedies die je van je stoel doen rollen van het lachen met Shaun of the Dead gaan vergelijken, maar Zombieland kiest een originele invalshoek. Overleven naast Shaun stomtoevallig al zijn vrienden, vijanden en bekenden, Zombieland maakt het zichzelf voor een komische film minder makkelijk door Columbus er moederziel alleen op uit te sturen.

Bovendien is Columbus geen Engelse sul, maar een Amerikaanse autist. Een computernerd die je onmogelijk uit ziet groeien tot held. En daar heb je dan nog gelijk in ook. Rule #4: Don’t be a hero. Om zich staande te houden in de Verenigde Staten van Zombieland heeft Columbus zich een dertigtal strikte regels opgelegd. Volg de regels en je maakt een kans tegen de mensenetende monsters.

 

Het gebrek aan flexibiliteit van de autistische hoofdpersoon is de sterkste troef van Zombieland, maar het moordende tempo mag er ook wezen. Vier overlevingsregels worden flitsend uitgewerkt voor Metallica’s For Whom the Bell Tolls uit de speakers dreunt. Zombieland rocks! En hoe hoog het tempo ook ligt, Columbus neemt rustig de tijd om zijn gordel om te doen of te rekken en strekken voor hij de ondoden te lijf gaat.

Leuk om zo’n sulletje aan een macho van formaat te koppelen natuurlijk. De voorliefde van spierbundel Tallahassee voor wapens wordt enkel overstegen door zijn verlangen naar Twinkies. Tallahassee zit in de ass kicking business “and business is good.” Een zombie-kill of the week levert het net niet op, maar leuk is het wel. De snelheid van het eerste half uur mag dan (nèt) niet over de hele linie volgehouden worden, wie van geweld en vlotte oneliners houdt zit goed bij Zombieland.

Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death
Eden Lake

3 Comments

  1. Goede recensie inderdaad. Ik heb geweldig genoten van deze film en heb hem al 3x gezien. Die intro is fantastisch met Metallica… prachtig!
    Wat mij betreft wèl op naar deel 2.

  2. Ik ben het met je recensie eens, goede film maar hij wordt wat traag.

    Er komt dus een deel 2, maar ik ben bang dat die niet zo goed wordt :S

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*